Early 1970's Films – Assignment Example

The paper "Early 1970s Films" is a wonderful example of an assignment on visual arts and film studies.1) Early 1970s Films usually dealt with: For Point(s) Answer: A) Rock & Roll issues like in "Easy Rider" & "West Side Story" B) Socio-Political issues like in "All the Presidents Men" & "Serpico" C) Science Fiction issues like in "2001" & the original "Star Wars" D) The on-going & Bloody Korean War which was often "Televised" 

2) Sally Fields performance in Norma Rae: For 1 Point(s)
Answer:
A) Emphasized the plight of factory workers in the south
B) Underscored perfectly the themes of upheaval which the seventies embodied
C) Helped bring about more interesting, stronger roles for female actors
D) All of the above.
3) Blaxploitation Films of the early 1970s: For 1 Point(s)
Answer:
A) Include films such as "Shaft", "Annie Hall" & "Rocky"
B) Emphasized the culture and lingo of African-American protagonists
C) Where a series of documentaries focusing on The Black Panther Movement
D) None of the above
4) Throughout the seventies, film characters were often: For 1 Point(s)
Answer:
A) Based on real-life heroes who refused to accept things as they were.
B) Larger than life; usually breaking out into spontaneous song
C) Written into bygone eras or science fiction fantasy - never in the present
D) None of the above
5) What Form of Camera movement was popular in early 1970s Hollywood? For 1 Point(s)
Answer:
A) Elaborate Crane & Dolly shots
B) Hand Held
C) Involved & Tedious Tracking Shots
D) None of the above
6) Robert Altman's Nashville can be described as: For 1 Point(s)
Answer:
A) A tribute to the honest politics happening in the 1970s
B) An action-packed thriller with a twang - set amidst the capital of Country Music
C) A multi-level, multi-character study of confused 1970s American culture
D) Containing well rehearsed, non-overlapping dialog and a very static camera
7) The Male Gaze: For 1 Point(s)
Answer:
A) Refers to how women are constantly seen as the object of men's desire.
B) Was a film about homosexual men living across America in the seventies
C) Was a term coined to emphasize the way women see men as sex objects
D) None of the above
8) The typical 1970s Anti-Hero: For 1 Point(s)
Answer:
A) Was volatile, non-traditional, often ethnic looking and messy.
B) A tarnished, flawed & vulnerable main character who we root for anyway.
C) Embodied a quirky, confused spirit while going up against the system
D) All of the above
9) What does One Flew Over the Cuckoos Nest & The French Connection have in common? For 1 Point(s)
Answer:
A) Each follows main characters whom the audience simply does not like
B) Each was typical of the triumphant, carefree spirit that embodied 1970s cinema
C) Each concludes without a classically "happy" ending
D) All of the above
10) The Chase scene in "The French Connection" is famous for: For 1 Point(s)
Answer:
A) Its use of multiple Freeze Frames - as seen in The French New Wave
B) Its jump cuts, hand-held a camera and pounding soundtrack.
C) Its revolutionary use of Steady-cam - making the chase feel smooth & Seamless.
D) All of the above
1) Woody Allen: For 1 Point(s)
Answer:
A) Started out as a director for BBC Television
B) Makes films dealing with violence & Catholicism on the streets of New York
C) Is considered by the film world to be a true Auteur & a well-equipped comedian
D) None of the above
2) Woody Allen:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Had a very zany early career turn eventually toward a more serious style of filmmaking
B) Is known for satirizing the self-absorbed narcissism of New York Intellectuals
C) Has been influenced by the work of Ingmar Bergman which he often pays homage to
D) All of the above
3) Francis Coppola's success with The Godfather lies in: For 1 Point(s)
Answer:
A) Insisting upon using ethnic actors like Pacino for authenticity
B) Employing Tavoulariss attention to nostalgic, faded details in set design
C) Letting Willis light the sets darkly to emphasize the sinister period feeling
D) All of the above
4) British Cinema in the 70s: For 1 Point(s)
Answer:
A) Was generally seen as being in a state of decline
B) Was often funny and full of energy as in the work of the Monty Python group
C) Saw the further growth of the popular James Bond series
D) All of the above
5) Francis Coppola: For 1 Point(s)
Answer:
A) Is known for his use of cool blue & green tones in the ultra-modern Godfather films
B) Disrespected the mafia with blatant disregard for detail or authenticity in the Godfather
C) Was ridiculed by the film world for his sub-par direction of Godfather I&II
D) None of the above
6) Martin Scorsese: For 1 Point(s)
Answer:
A) Has tried to expand his range, but is most successful dealing with violence & religion
B) Often seems to portray outsider struggling for recognition
C) Splatters bits of himself all over the screens he designs
D) All of the above
7) Martin Scorsese:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Often gives a nod to his appreciation of cinema history in his films
B) Often deals with violence & Catholicism on the streets of New York
C) Often shows us his own persona in the identity in his characters
D) All of the above
8) The New German Cinema was concerned with: For 1 Point(s)
Answer:
A) Confronting Germany's role in World War II
B) The Americanization of Germany during U.S. reparations
C) Psychological and cultural dislocation
D) All of the above
9) Woody Allens Annie Hall:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Cemented the fact hed arrived with a more serious approach to filmmaking
B) Explored more grown-up ideas than his earlier films
C) Fused a solid command of film history with a knowledge of past techniques
D) All of the above
10) The New German Cinema was characterized by: For 1 Point(s)
Answer:
A) Liberal, intellectual ideas and involved directors like Wenders & Herzog
B) Comical elements and often involved the famous "Monty Python" group
C) Sexual motifs and included the famous "Last Tango in Paris"
D) None of the above
1) American Cinema during the 1980s
For 1 Point(s)
Answer:
A) Disney Studios cranked out mindless, yet well-packaged fare featuring popular stars essentially playing the same role in every film
B) Was quickly becoming more and more like the mediocre findings of routine television
C) Movie studios were increasingly run by executives recruited from TV or talent agencies
D) All of the above
2) Compared to films of the 1970s, productions of the 1980s were:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Much more overtly political
B) Much bigger; lots of explosions & macho heroes
C) Often very allegorical like Bergman
D) All of the above
3) By the Mid eighties: For 1 Point(s)
Answer:
A) Studio execs realized staying with what & who sold tickets was safest
B) Studio execs realized that sequels were almost always destined to lose money
C) Lucas & Spielberg had run out of steam; failing to produce any work at all
D) All of the above
4) Spielberg engages his audience by: For 1 Point(s)
Answer:
A) Often using smooth dolly shots of characters contemplating situations
B) Larger than life scores by regular collaborator John Williams
C) Sweeping them away in the shoes of the protagonist
D) All of the above
5) Akira Kurosawa's Ran For 1 Point(s)
Answer:
A) Was the crowning achievement in Chinas Filmmaking community in 1985
B) Was a reworking of Shakespeares classic Oedipus Rex told in ancient Tibet?
C) Was Kurosawa's long-awaited masterpiece - and at the time was the most expensive Japanese film ever made
D) None of the above
6) The rise of the home video market in the 1980s meant: For 1 Point(s)
Answer:
A) Editing styles needed to slow down to compete with MTV
B) Directors often had to compose their images with a TV screen in mind
C) Directors were now free to go over budget because of the guaranteed rental fees
D) Cinematographers having to cope only with primary colors (Red-Green-Blue)
7) 1980s filmmaking was similar to that of the 1930s in that: For 1 Point(s)
Answer:
A) Hand Held Camera was extremely prevalent once again
B) Generally, the highest production values possible for the times were used for a high volume of escapist fare
C) The HUAC anti-communist approach was prevalent, though masked
D) None of the above
8) During the 1980s in American cinema
For 1 Point(s)
Answer:
A) The 50s "Us against Them" notion of shielding ourselves from outsiders was prevalent again
B) The number of revival movie houses that showed older or alternative films declined rapidly
C) Video rentals began to surpass ticket sales as the industry-leading source of revenue
D) All of the above
9) The popularization of Music Videos and MTV meant: For 1 Point(s)
Answer:
A) More Film Editors staying with tried and true old-fashioned editing styles
B) Editing began to increasingly lean toward a fast & furious style
C) Editing styles grew slower; counter-acting the fast-paced MTV style
D) None of the above
10) 1980s American cinema For 1 Point(s)
Answer:
A) Saw a Reaganesque return to traditional values, worlds away from the radical 70s
B) Saw a steady leaning toward moral bankruptcy; violent, racial and sexual conflicts
C) Could be said to reflect an atmosphere in the country of paranoia and disillusionment
D) All of the above
1) Something that when you're asked "what was it about?", you're going to need a minute to think about it. You're going to need almost a whole new language to explain it; similar to trying to explain your dreams to someone. English somehow doesn't suffice. The above passage best describes the work of whom from the module?
For 1 Point(s)
Answer:
A) David Lynch
B) Kevin Smith
C) Charlie Kauffman
D) Wes Anderson
2) Variations in camera speed, self-reflexive titles, and graphics that act as visual "back up" to the narrator's tale about offbeat, quirky characters.
The above passage best describes the work of whom from the module?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Quentin Tarantino
B) Wes Anderson
C) Michel Gondry
D) Spike Lee
3) Tim Burton:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Has an in your face, blood-ridden style similar to that of Peckinpah
B) Has an independent style yet essentially makes studio funded films
C) Is known for his stance against the philosophy and spirit of independent film
D) Is best known for his claymation A Nightmare on Elm Street
4) Independent Films started to be made in the late 1980s & 1990s as a result of: For 1 Point(s)
Answer:
A) The Freeing of a previously "Trapped" Camera due to the coming of sound
B) Massive Internet & Web opportunities
C) Filmmakers seeking funds outside of traditional Hollywood sources
D) Kevin Smiths film Dogma
5) Spike Lee: For 1 Point(s)
Answer:
A) Broke down barriers for black filmmakers in the late eighties
B) Proved his commitment to indy filmmaking in privately funded projects
C) Uses white, yellow and red to personify hot whether in Do the Right Thing
D) All of the above
6) Jim Jarmusch's films: For 1 Point(s)
Answer:
A) Tend to have little action -- instead of concentrating on long shots and character
B) Owe their style to the fast-paced editing of MTV so prevalent in the eighties
C) Are known for his trademark steady-cam tracking shots and high energy color
D) All of the above
7) Kevin Smiths Clerks:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Was funded with film school tuition, credit cards and money from a convenience store job
B) Was based on his own experiences working in a place similar to the one in the film
C) Cost less than $30,000 to make - setting examples for other Indys to follow
D) All of the above
8) Two addicted lovers lie in bed next to each other talking yet they're shot from a slightly different angle in their own half of a split screen, slightly out of synch. The effect is that they're together physically, but we sense a chilling forecast of how far apart and out of synch emotionally they'll soon be. The above passage best describes the work of whom from the module?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Tim Burton
B) Darren Aronofsky
C) The Coen Brothers
D) Jim Jarmusch
9) Reservoir Dogs & Pulp Fiction: For 1 Point(s)
Answer:
A) Employed subtle, quirky, character-based dialog & overlapping flashbacks
B) Are action adventures - relying on quick cuts & special effects - not dialog
C) Use handheld, long takes & have a quiet, meditative quality
D) None of the above
10) In the 1990s and 2000s For 1 Point(s)
Answer:
A) DVD extras made filmmaking a more behind the scenes, self-reflexive artform as of late
B) Some performances have had to suffer as a result of having to act to a CGI green screen
C) Digitally animated features can "get away" with relying on technology because the entire film is built on it
D) All of the above
1) Figgis's Timecode: For 1 Point(s)
Answer:
A) Was shot live on 4 separate cameras and took multiple takes to get right
B) Uses Audio to signal where our attention should focus between 4 separate screens
C) Was an experiment in documentary style acting and immediacy
D) All of the above
2) This film is a perfect cross-section of so much that is and was going on in cinema as of late. Part self reflexively calling attention to the frame, part Dogma 95 level realism and acting and part playing and dealing with time, Figgis follows several stories all at once in his landmark experiment set in L. This passage above refers to which film?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Trainspotting
B) Run Lola Run
C) Breaking the Waves
D) Timecode
3) Which film and director we covered in the module uses a shift from black & white to color in order to emphasize the realization of the main character of how wonderful it is just to be alive? For 1 Point(s)
Answer:
A) Mike Leighs Naked
B) Wenders Wings of Desire
C) Boyles Trainspotting
D) Fincher's Fight Club
4) The Cook, the Thief, his Wife & her Lover is known for using _______________ very expressively.
Fill in the blank above
For 1 Point(s)
Answer:
A) Soundtrack
B) Editing
C) Color
D) Dialog
5) Because of the quick cut state of editing today we have an innate ability now to digest one bit of information so fast that we've already got it by the time it makes its point and we have to wait for the story to catch up; so unless we're hit with the info again in some other fashion, were over it already; were bored. What's next? The passage above best refers to which director and film?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Wong Kar-Wais Chungking Express
B) Tarantinos Reservoir Dogs
C) Tykwer's Run Lola Run
D) Mira Nair's Salaam Bombay
6) Run Lola Run:
For 1 Point(s)
Answer:
A) Seems to strive to give us the most information in the least amount of time
B) Follows the meditative riffs of the main characters painting
C) Tells us that no matter what happens, everyone's destiny is set
D) None of the above
7) This director bats around ideas with his actors for characters and situations and has them go out and take notes while improvising in real life in character. He then boils down all their experiences into a film that is incredibly rich in realistic detail because of all we don't see, but sense.
The passage above refers to which director?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Jean Pierre Jeunet
B) Ang Lee
C) Mike Leigh
D) Peter Greenaway
8) Dogma 95 imposed strict techniques on themselves like: For 1 Point(s)
Answer:
A) At least 5 smooth steady-cam shots that last 5 minutes each
B) No artificial lights or soundtrack music or jumping through time
C) Having to shoot everything in Black and White
D) None of the above
9) As a result, his style itself can't figure out where it belongs and what we end up with is a kind of visual A.D.D. In jump-cutting from important moment to moment and sensing when a take wears out its visual welcome, he snips out the superfluous information and gives us literal "slices" of his characters incomplete, confused, violent and often tragic lives. He doesn't let the boring be boring. The passage above refers to which director?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Wong Kar-Wai
B) Meirelles
C) Boyle
D) Leigh
10) Interspersed throughout the film little square boxes will appear with different talking head professor types noting the backstory of the action in a documentary, interview fashion. Taking a cue from Fellini, the director also self reflexively shows us auditions and names of actors who were hired to play the various characters we see. He also superimposes sections of the pages of the film's screenplay and written dialog just after characters have spoken it.
The passage above refers to which director & film?
For 1 Point(s)
Answer:
A) Greenaway's Tulse Luper Suitcases
B) Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon
C) Kieslowski's Dekalog
D) Godard's Pierrot Le Fou